fbpx

Na vseh kontinentih lahko najdete hoodoos. To so neobičajne stene v obliki stebričkov, ki so ostale od sil erozije. Največja zbirka hoodoosov na svetu je v ZDA v Bryce Canyonu, ki mu pravijo kar gozd iz kamna, saj v resnici ni kanjon, ampak zbirka velikanskih naravnih amfiteatrov. 

Tam, na 8.000 – 9.000 čevljih nadmorske višine (2.400 do 2.700 m), kar ne moreš verjeti, kam seže tvoj pogled, tako v globino, kot v daljavo. In ni ga fotografa, ki bi to lahko ustrezno prikazal. Rdeče, oranžne in bele barve kamnin tvorijo neverjeten pogled.

V gozdovih in travnikih Bryce Canyona je preko 400 rastlinskih vrst, zavetje pa nudijo velikanskemu številu živali, med drugim tudi ogroženim živalskim vrstam.

Poleg Bryce Canyona pa je Goblin Walley pokrajina z nekaterimi najvišjimi pojavami hoodoosov na svetu. To je pokrajina, v kateri dobi tvoja domišljija prosto pot. Puščavska pokrajina, pokrita s peščenimi goblini in fascinantnimi formacijami, se pogosto primerja z Marsom. Formacije v obliki gob obstajajo že več milijonov let in so nastale iz kamnine stare 165 milijonov let. Izgledajo nekako nestabilne, pa vendar je povprečna hitrost erozije le 2-4 metre / 100 let.

Goblinska dolina je prikazana na večih starodavnih kamnitih umetnostnih ploščah, pa tudi v skalnih formacijah. Ljudem pa je bila dolgo skrita in še danes se ne zadržujejo prav dolgo v njej. V tej puščavski pokrajini se je namreč potrebno prilagoditi. Preživeti le z osnovnim. Obdržale so se le rastline, ki lahko prenašajo pihanje peska in vroče suhe površine. Tako rastline, kot živali preživijo le z minimalno količino vode. Rastline so zmanjšale velikost svojih listov, nekatere so jih prekrile z voskasto prevleko. Kaktusom je všeč v tej pokrajini. Živali morajo za vodo prehoditi veliko milj ali pa počakati, da jo zagotovijo nevihte. Svoje podvige opravljajo ponoči, ko se shladi. Tekočino dobijo tudi iz hrane, tako da so sposobne več tednov preživeti brez vode. Kunci, škorpijoni, kuščarji, kojoti, kit lisice in druge trpežne živali so se prilagodili.

 

Ta pokrajina ljudi že od nekdaj spominja na Mars, planet akcije, volje in poguma, kar nam bo v pomoč pri odločnem, vztrajnem in spretnem postavljanju STRATEGIJE, ki bo pod vodstvom lisice tema naslednje meditacije, 22.5.2018. Za opis meditacije KLIKNI TUKAJ

Alenka za Avilou – Zvok sprememb

 

Kategorije: Blog