fbpx

Ste morda tudi pri vas med vikendom pakirali kovčke vašemu študentu? Se vam je težko posloviti od koga drugega?

Zavedajte se, da se je še veliko težje poslavljati tistemu, ki se odpravlja od doma. Iz znanega v neznani svet. Ne glede na to, ali gre študirat, iskat zaposlitev v drug kraj ali se samo seli, da bi si zagotovil boljše življenje. V vsakem primeru je težko zapustiti znane okoliščine. Zato bodite vi tisti, ki mu pomagate, da razpre krila in si z lažjim srcem zagotovi lepo prihodnost.

Domotožje je lahko kar resen zavirajoč dejavnik pri uresničevanju ciljev. Zato je lahko največja podpora tistih, ki ostanejo doma, funkcioniranje na način, da se dajo na stranski tir. Zavestno. Prepustijo pobude za stike tistemu, ki je odšel. Počakajo, da bo pravi trenutek, da mu pokažejo svoja čustva, in to, da ga pogrešajo. Da se izklopijo iz vsakodnevnih komunikacij. Ko greš stran, rabiš nekaj časa, da zadihaš. Da sploh osvojiš novo okolje. Da ugotoviš, kako funkcionirati v novem okolju. Da se posvetiš cilju, ki te je odpeljal od doma. Da premagaš začetno tremo in strahove. Se ulaufaš in zablestiš. In ko boš že samozavestno zaplaval v nove vode, boš z veseljem svojo izkušnjo delil s svojimi domačimi.

Če ste bili vi tista mama, ki je ta vikend likala obleko in posteljnino svojemu študentu, se zavedajte, da je vaša naloga za nekaj časa opravljena. Če ste pred odhodom skuhali slastno kosilo, ste pokazali že dovolj ljubezni. Ne rabite otroka še na daljavo obsipavati z njo. Če ste oče, ki je še včeraj nabavljal novo tehnologijo za svojega študenta, je tudi vaša naloga za nekaj časa opravljena. Še prehitro vas bo kontaktiral in vprašal kako se uporablja spletno banko. Ali pa kako se kuha v mikrovalovki. Glavno je, da ve, da ste mu vedno na razpolago. Opustite pa kontrolo in pretirano izkazovanje čustev. Imel bo že dovolj opravka s svojimi, saj je vsaka ločitev od dragih ljudi in odmik iz znanega okolja zajeten zalogaj.

Si punca, ki se je še včeraj stiskala k svojemu študentu? Pokaži mu, da ga spoštuješ. Da mu želiš najboljše v življenju. Da mu zaupaš. Ko bo videl tvojo podporo, se bo še raje vračal k tebi.

Zato omogočite ljudem, ki jih imate najraje na svetu, da razprostrejo svoja krila. Da uresničijo svoje potenciale in postanejo uspešni ljudje. Še posebej svojim otrokom.

Pri prehodu v odrasli svet in samospoznavanju pa lahko pomaga tudi meditacija. Še posebej je učinkovita v družbi vrstnikov, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Kako se je mogoče pridružiti meditacijski skupini za mlade, pa si lahko prebereš v opisu Ponosni sloni.

 

Za spodbudo vsem, ki so se v teh dneh poslovili od svojega študenta, pa še ena ljudska …

Če študent na rajžo gre

Če študent na rajžo gre,
jupajdi, jupajda,
dobro pije, dobro je,
jupajdijaja, hahaha…

Če študent na rajžo gre,
penez nima nič kraj se.
On pa vpraša: Imam s čim ?
pa si upa prit v Rim.

Krčem strašno se boji,
tam bi moral plačati.
Dobre volje je povsod,
vsi mu pravijo “gospod”.

Res srečnejših ni ljudi,
kakor so študentje ti.

 

Alenka za Avilou – Zvok sprememb

 

Kategorije: Blog