fbpx
Miša je bila moja mamica, ki se je včasih raje predstavljala kot moja sestrica.

Meni je bilo to res čudno, ampak moški so potem še bolj noreli za njo. Kot da ne bi že samo s svojo pojavo zbujala pozornosti, kamorkoli je vstopila. Vedno je bila v središču pozornosti. Želela si je, da so vsi dobre volje in da vsaj za trenutek pozabijo na vse skrbi. Res je znala živeti za trenutek.

Kot njena mama, je bila v resnici tudi ona Marija, ampak seveda malo drugačne vrste kot mama, ki so jo klicali Marica. Mamico so imeli najprej za Milenco, pridno punco, ki naj bi se šla zaradi lepe pisave izučiti za učiteljico. To je seveda padlo v vodo, saj sta bila z bratom že od malega vsaj na skrivaj prava lumpa.

Potem je bil drugi poskus na šoli za poštarice, kot je bila njena mama. Šola je šla skozi, ampak pomenila je tudi odhod v Ljubljano, kjer se je staršem strgala iz verige. Internat, družba, moški, pa sta nastala Miša in Mito. Športna, ampak še bolj žurerska ali kakorkoli so že temu rekli v 60-ih letih.

Pa je kot strela iz jasnega pri 20-ih prišla novica, da bosta dobila otroka. Starši, ki še njenega moškega niso bili čisto pripravljeni sprejeti, so sprejeli njenega otroka. Ona pa je šla v boj za preživetje s svojim moškim. Še povsem neizživeta, definitivno nepripravljena na vse, kar je prihajalo.

Že par let kasneje je bil tukaj nov šok. Huda, neozdravljiva bolezen njenega očeta in dejstvo, da otrok ne more biti v takem okolju. Pa smo se znašli skupaj. Jaz sem se spraševala, kdo sta tadva človeka in zakaj moram biti z njima. Mamica je žalovala za očetom. Oči je pogreval stare bolečine otroštva brez očeta in vsega kar je dobil v paketu. In v tistih časih stalni spremljevalec marsikatere družine, alkohol, v paketu s cigareti, je dobil krila. Podkrepljen z ljubosumjem je vodil do scen, ki jih niti okolica ni mogla več tolerirati.

Odvajanje v skupinah dr. Ruglja je marsikaj prineslo s sabo. Za mamico definitivno veliko osebnostno rast. Faks, ki ga je naredila ob neprespanih nočeh in veliki količini plonkcev. Novo službo, ki je bila za njo res nova priložnost. Hčerko, v kateri so se počasi začele topiti zamere iz let, ko jo je pustila samo, in je sčasoma postala njena največja zaupnica.

Ampak žal je tako, da napredek ni mogoč, če se oba v paru ne spremenita na podoben način. Moj oče je z njo sicer prehodil vse mogoče gorske transverzale, bil zmožen 5-10 letnih abstinenc, ampak nikoli nisi vedel, kdaj bo tista prva pijača, ki bo vodila v naslednjih nekaj alkoholnih let.

Meni nedoumljivo je, da ga je ona od vseh še najmanj obsojala in nekako udano v usodo počakala, da ga mine. Dejansko ni znala živeti brez njega. Kljub vsemu je bil njena opora s svojo mirnostjo in razumom.

In kaj je tisto, kar sem se naučila od svoje mamice? Hmmm, to pa je še v zraku. Ne zaradi nje, zaradi mene. Ker še kar ne izpustim nekaterih stvari, ki sodijo v preteklost. Ampak delam na tem in upam, da mi moj vstop v zrela leta, s 50-ko prinese pomirjenost s tem, kar me je želela naučiti oziroma je bil najin dušni dogovor.

Na srečanjih skupine Ženske 40-50 let bo zato pod okriljem Miše naše vodilo:

  • novi prijatelji
  • dobri časi
  • delo na sebi
  • odvisnost (od odnosov)
  • manipulacija

Na tem srečanju ne bo šlo brez druženja in smeha. Naredila boš vpogled v svoje družinsko in družabno življenje. Poudarek bo tudi na tvojem izražanju, na izpolnjevanju tvojih želja in razlogih za optimizem. Poleg tega pa se bomo pogovorile tudi o okoliščinah in načinih obnašanja, ki vodijo v lahkomiselnost in zapravljanje talentov.

Če te zanima celoten program skupine Ženske 40 – 50 let => KLIKNI TUKAJ

A